sobota, 31 stycznia 2015

Today is a good day for pancakes!


Well, every day is a good day for pancakes, you only must find the time for it. Today I saw my photo`s of the pancakes on the pc and I was like yammy yum,
unfortunately I had no time to make them, but still if I make pancakes they always have a little something extra.
On the internet you can find a lot of recipes for pancakes, my method is just pick up the easiest one and do it :P Because for my it`s the topping that is more important. Pancakes without maple syrop, brown sugar or fruits
are no pancakes for me.


Dzisiaj przyglądałam zdjecia na komputerze i znalazłam moje zdjęcia pancaksów które zrobiłam parę tygodni temu. Chciałam je dzisiaj też zrobić lecz niestety zabrakło czasu i chęci. Na dodatek nie zrobiłam żadnych zakupów więc i nie miałam wszystkich potrzebnych składników. Gdy już robię pancaksy to tak zwane z pompą, dużo owoców, syropów i dodatków. Bo co to za pancaksy bez dodatków takie suche i smutne... Swoja drogą to jest to dobra potrawa na walentynkowy lunch czy nawet kolację. Bo w sklepach teraz można kupić prawie wszystko w kształcie serduszka, to i pewnie forma na patelnie też by się znalazła.
Na sam widok już mi ślinka cieknie no i oczywiście te owoce.... Co do przepisu to nie będę go podawać bo w internecie można znalezdz ich aż za dużo, a ja za każdym razem robię je i tak z innego przepisu i o dziwo zawsze smakują równie dobrze :)











wtorek, 27 stycznia 2015

Stripes in the bedroom

Stripes! Thick or thin, horizontal or vertical, white, black, blue of pink... they always seems to work in every room. It doesn't matter if you choose for a wallpaper or a little decoration item because it always looks good and trendy. The color however is important, cause you can get a simple and sober look by choosing white-black stripes, or you can add some more color like blue, red, pink... to cheer up the room. I prefer the white-black stripes because they are easy to mix with more color full decorations items, simply adding some silver or gold decorations gives your room a elegance touch.

Paski! Cienkie czy grube, horyzontalne czy wertykalne, białe, czarne, niebieskie czy różowe...paski w każdej odsłonie wyglądają fajnie i ponadczasowo. Nieważnie czy zdecydujemy się na cala ścianę w paski, wielki dywan czy tez tylko na mały obiekt dekoracyjny, na pewno będzie wyglądać dobrze. Jedyne nad czym trzeba się zastanowić to kolor.  Panuje tutaj jedna zasada, do biało-czarnych pasków pasują generalnie wszystkie kolory ale najbardziej sprawdzają sie te bardziej jaskrawe i kolory metali. Do kolorowych pasków radzę dobrać stonowane dodatki które nie nadadzą naszemu wnętrzu przesadzonego wygładu ani kiczu.

W niedzielę była u nas otwarta ikea więc i ja nabyłam coś z pasków :)

Pościel / Duvet cover - ikea 24,99 euro
Poduszki / Cushion - ikea 3,99 euro


For more inspirations:
Więcej inspiracji poniżej:
(photo`s found on the internet - google, pinterest, zszywka...)










niedziela, 25 stycznia 2015

Silver silver on a plate....


 Hi!
This post will be short, because the photos are saying more than words :). For today I have chosen a silver set table, it is nice, elegance and it gives a little "something" while you are eating. Cause every day should be special!

Hey! Dzisiejszy post będzie krótki, a to z powodu tego iż zdjęcia mówią same za siebie i dużo nie potrzeba pisać :) Na dzisiejszą kolacje wybrałam srebrny zestaw, czyli talerze z srebrną obramówką, srebrne podkładki, filiżanki do kawy(bezkofeinowej bo później nie zasnę:P), serwetki i inne dodatki :). Kwiatki w doniczce które kupiłam jeszcze przed sylwestrem o dziwo jeszcze żyły a że w szaleństwie nowego roku były obsypane srebrnym brokatem to teraz nadawały się idealnie.

Placemat 4,99 euro - casa
Plate 4,99 euro? - casa
Bowl 3,99euro? - casa
Espresso mug set of 6 - 19,99 euro Maison du Monde
Napkin holder 1,00euro - casa

All the things from casa you can still find in the shop or on the internet.













piątek, 23 stycznia 2015

White asparagus soup

Hi! Today I want to share my easy recipe for asparagus soup, it takes only 30 min to make it.
Peel off and cut in to pieces one big potato, one carrot, each asparagus. Put it in a pot with boiling water. Add the white part of a leek, and your favorite herbs and spices you can also use a stock cube.  Warm oil or butter in a small pot or saucepan until hot. Add onion, saute until it`s soft and translucent. After that put it in the pot with the vegetables, if the vegetables are cooked, you just mix it in a blender and here is your soup. Easy right?

Ostatnie czasy kiedy wracam z pracy mam ochotę na coś ciepłego, domowego, niezbyt pracochłonnego...wtedy na pomysł wpadają mi najróżniejsze zupy. Tym razem chciałam wam pokazać mój przepis na zupę krem z białych szparagów. Jest prosty, szybki, nie zawiera wymyślnych składników i co najważniejsze jest smaczny i zdrowy.
Do garnka z gotującą się wodą dajemy dużego pokrojonego w kostkę ziemniaka, marchewkę (przed miksowaniem można ją wyciągnąć aby uniknąć lekko żółtawego koloru), pora (białą część), obrane i pokrojone szparagi. Ziół dodaję to co lubię i mam pod ręką np świeży koperek czy pietruszkę. wszystko razem gotujemy. Na patelni na masełku przysmażamy jeszcze tylko cebulkę, którą później wlewamy do garnka z warzywami. Opcja z podsmażaną cebulka nadaje charakteru zupie ale dla tych co mają mało czasu i bez zupa nadal jest smaczna. Gdy warzywa są już ugotowane, miksujemy wszystko razem i viola! Cały proces nie zajął nam nawet 30 minut.
Swoją drogą, zawsze zastanawiałam się jak takie proste połączenie może być smaczne? Przecież człowiek naogląda się tych wszystkich programów kulinarnych, tych trudno dostępnych i tak wyjątkowych składników że prostota wydaję się przy tym nie smaczna. W Belgii w kraju w którym mieszkam już całe życie, zupa to tak jak dla nas drugie danie, musi być. Tutaj zupę robi się naprawdę z wszystkiego i z wszystkim. Czasem myślę że jest tylko jedna reguła " nie ważne co masz w lodówce, dodaj to do garnka, ugotuj, przypraw i zmiksuj".  Bo kiedy w Polsce najwięcej je się zup na bazie mięsnego bulionu tak tu nie jest to aż tak istotne.  Zupy przy których moja babcia pokręciła by głową że zdumienia są tu na porządku dziennym, tak jak np zupa z sałaty masłowej czy zupa orzechowa. Oczywiscie znajdą się też i takie przepisy po polsku, ale umówmy się że nie jest to coś, co jedlibyśmy codziennie i nie zaserwowalibyśmy np przy jakiejś ważniejszej kolacji.

















poniedziałek, 19 stycznia 2015

I`m back and armed with coffee




Hey! Welcome back :) Or should I welcome myself back?
The reason of my disappearing is very simple... I just got no time at all to update my blog. I think everybody had has that moment in life, when all you do is working and you will almost sell all you pair of favorite shoes just to have few hours more to sleep. I had those kind of days, but happily they are over.  Well I`m still working but now I have more time for myself :) But No matter, I`m back and armed with coffee.
So today I will share my opinion about Nespresso Coffee. It is a life saver when it`s becomes to "#!?# I`m already late for work! But I can`t make it without coffee"
The machine is easy and quick, there are no millions of buttons that just make you life more difficult ( And seriously when you almost missing you bus even pushing a stupid button files like a big waste of time.)
There are also a lot of different types of coffee. So you can decide yourself how strong the coffee must be and what kind of aroma do you want. You also have decaffeinato coffee and flavored ones, so everyone will find the perfect match. My favorite one is dulsao de brasil."A pure Arabica coffee, Dulsão do Brasil is a delicate blend of red and yellow Bourbon beans from Brazil. Its satiny smooth, elegantly balanced flavor is enhanced with a note of delicately toasted grain" - Nespresso.com
Does somebody said bourbon? maybe thats why I like this the most :)
So Nespresso is easy, quick, a lot of different types of coffee, the capsules can be recycled and it looks nice.


Hey! Witajcie!
Nie było mnie trochę, dużo pracy, mało snu, mało czasu dla siebie...  Ale teraz juz wróciłam i jestem uzbrojona w kawę! Jak się już domyślacie dzisiejszy post będzie na temat kawy, czyli dlaczego warto zainwestować w maszynę z Nespresso.
Po pierwsze, kiedy wstajesz z rana wyłączając już dziesiąty raz "snooze" i zdajesz sobie sprawę ze jednak dziesiątego nie powinno być bo już ósmy był ostatnim dzwonkiem, ubierasz się szybko, myjesz zęby... generalnie ta sama rutyna dnia tylko o 100x szybsza... no i tu jest ten moment kiedy normalnie siadasz i pijesz kawę ale już nie ma na to czasu. Bo przecież twój autobus ani twój szef nie będą na ciebie czekać. Zrobienie kawy wydaje się wtedy tak długie i pracochłonne ze trzeba z niego zrezygnować. Niektórzy preferują też metodę przy której to najpierw wstajemy z łóżka, nastawiamy na kawę i robimy cala resztę, no tak tylko ze wtedy kawa już jest zimna jak ją zaczynamy pić. Najlepszym sposobem w takim wypadku jest szybki ciśnieniowy ekspres do kawy np te ktore oferuje Nespresso. Jest prosty i szybki w usłudze, nie ma tysięcy guzików więc generalnie nie komplikuje już i tak bardzo skomplikowanego porannego życia. Wystarczy włożyć kapsułkę do środka i przycisnąć jeden przycisk żeby już po 30 sekundach otrzymać wyśmienitą kawę. Następną zaleta Nespresso jest różnorodność w typach kawy a co za tym idzie też i w kapsułkach. Każda kapsułka ma inny kolor który odpowiada innej typie kawy. Można wybierać z pośród 22 typów które pojawiają się w standardowej gamie Nespresso oraz z zmieniających się wariacji i "limited editions". W skrócie każdy z nas znajdzie kawę dla siebie. Moja ulubiona to Duslao de Brasil, ale nie pogardzę też innym typami. Kolejna zaleta to fakt iż zużyte kapsułki można poddać recyklingowi, oddając je z powrotem do sklepu. Ostatnią zaletą jest to ze zarówno ekspres jak i kapsułki są bardzo ładne i nie trzeba ich chować.






"Maragogype Special Reserve to charakteryzująca się bardzo dużymi ziarnami kawa, rosnąca tylko na najwyższych wysokościach w Ameryce Środkowej i Południowej. Wielkość ziaren sprawia, że przygotowany z nich napój jest bardziej delikatny, elegancki i odmienny od innych kaw rosnących w tym samym regionie. Dlatego odmiana ta cieszy się tak wielkim uznaniem wśród koneserów." - nespresso.com

"Maragogype Special Reserve is an immensely precious Grand Cru with a rare and exquisite taste, coming from a very rare Arabica variety naturally evolved from Arabica Typica. Renowned for its giant sized beans, it boasts a very delicate taste recognized by true connoisseurs.
Extremely fine in flavour Maragogype Special Reserve is defined by a smooth crema with moderate acidity. On the palate its character unfolds with a nuance of subtly sweet, mild, round and faintly green notes." - nespresso.com